Relatiile parentale, dincolo de catuse

Cercetatori precum Nancy G. La Vigne sau Diana Brazzell au identificat unele dintre cele mai grave provocari cu care se confrunta copiii parintilor incarcerati.

In monografia “Relatii in catuse – intelegerea si abordarea nevoilor copiilor cu parinti in puscarie”, ei sugereaza ca printre aceste consecinte sunt frecvent intalnite sentimentele de rusine, vinovatie si manie, stigmatul social, performante slabe la scoala, indepartarea parintelui incarcerat, iar pe viitor, potentiale probleme cu dependenta de anumite substante sau obiceiuri.

Iar dovezile sunt clare: copiii ai caror parinti sunt incarcerati transporta o povara teribila asociata nelegiuirii parintilor lor.

Cum pot fi sprijiniti copiii ai caror parinti se afla dupa gratii

Consilierii care se ocupa de bunastarea mentala a acestor copii si lucratorii din domeniul social recomanda mai multe abordari pentru a-i ajuta sa treaca peste socul si absenta unuia sau ambilor parinti incarcerati.

Petrece o multime de timp ascultandu-i. Deseori, copiii care au un parinte in sistemul de justitie penala se tem sa vorbeasca despre sentimentele lor. Ei pot simti o anumita responsabilitate personala pentru actiunile parintilor lor si, irational, sa creada ca au contribuit intr-un fel la aparitia problemei. Ascultarea activa si reasigurarea sunt importante atunci cand vin din partea adultilor si a prietenilor de incredere. Cand sentimentele lor sunt articulate, copiii se pot confrunta mai usor cu situatia si pot procesa sentimentele productiv.
Oferiti un model solid. Frecvent, copiii parintilor incarcerati isi aveau increderea in ceea ce parintele inchis au incalcat si pot avea tendinta de a-si ascunde increderea si sentimentele fata de oameni in general, pentru a se proteja. A avea membri ai familiei, de obicei masculi adulti, care sa le furnizeze modele pozitive si responsabile, ii pot ajuta la depasirea acestor sentimente si in a crea un mediu in care pot incepe sa aiba incredere din nou.

Ofera ajutor in a-si contacta tatal sau mama atunci cand este cazul si atunci cand acest contact nu este periculos pentru un copil si sederea alaturi de parintele incarcerat poate fi o abordare pozitiva. Copiii pot face desene, poze si trimite scrisori pentru a facilita legatura cu parintele inchis. Totusi, asigurati-va ca micutul este pregatit si dispus sa se implice intr-o vizita personala inainte de a face acest pas.

Ofera sprijin copilului. Daca micutii traiesc cu mama lor sau cu un alt membru al familiei sau intr-o familie de plasament, persoanele care ii ingrijesc pot transporta o sarcina importanta. De multe ori, aceste persoane au de-a face cu propriile lor sentimente de furie sau tradare, incercand in acelasi timp sa sprijine nevoile copiilor lor. Membrii familiei si prietenii pot ajuta persoanele care ii ingrijesc sa-si verbalizeze sentimentele si temerile si le pot oferi chiar o pauza, ocazional, de la responsabilitatile care ar putea deveni coplesitoare.
Copiii care au parinti in inchisoare pot adesea simti un sentiment de pierdere in timp. Sprijinirea lor este importanta pentru a-i ajuta sa faca fata acestor provocari si pentru a minimiza consecintele faptului ca parintele se afla departe de familie. A fi sensibili la nevoile lor si a sprijini copiii sunt printre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a-i ajuta pe cei aflati intr-o situatie familiala foarte grava.

Leave a Reply